Bezoek Kerstmarkt Bremen 20-12- 2016


Ondanks de aanslag van gisteren op de kerstmarkt in Berlijn gaan we toch naar de Kerstmarkt in Bremen die voor vandaag op ons programma staat. Manlief en ik hebben het er nog wel even over gehad gisterenavond of we wel moesten gaan maar beiden willen we ons niet door angst laten leiden.
Het is erg gemakkelijk om in het centrum te komen want onder het tramstation is ruimte genoeg om te parkeren en in 10 minuten ben je in het centrum.



Bremen stad ligt aan weerszijden van de Wezer, de rivier waaraan de oude Hanzestad waarschijnlijk zijn ontstaan te danken heeft.
Bremen werd voor het eerst vermeld in 782. Vijf jaar later stichtte Karel de Grote er een bisdom en werd de stad een steunpunt voor de kerstening van Noord-Europa. In 1260 trad de stad voor het eerst toe tot de Hanze, maar conflicten met de andere Hanzesteden leidden er tot drie keer toe dat Bremen uit het verbond werd gezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Bremen tijdens luchtbombardementen voor meer dan de helft verwoest.
 bron internet

Eerst gaan we langs de kraampjes langs de rivier de Wezer.




We komen een kraampje tegen waar allerlei likeurtjes verkocht worden en erboven staat waar het goed voor is.



Hierna gaan we richting het Rathausplatz waar de vele kerstkraampjes zijn. Het valt ons op dat het veel rustiger is dan voorgaande jaren. Natuurlijk is hier de aanslag van gisteren in Berlijn debet aan.
Wij vinden het niet erg dat het zo rustig is hoewel de aanleiding hiervoor wel heel triest is.


Aan de vlaggen op het Rathaus hangen rouwwimpels.
Het Middeleeuwse Rathaus is een pronkstuk van Bremen. In 2004 werd het op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst. Wat het raadhuis goed laat zien is de Noord-Duiste renaissance architectuur. Het gotische stadhuis werd gebouwd in 1405 - 1410, niet geheel zonder toeval recht voor de Dom St. Petri. Hiermee gaf het volk een duidelijk signaal af naar de bisschop, namelijk: het volk heeft ook wat te zeggen! Zo'n 400 jaar geleden werd het raadhuis aangepast naar de stijlen van de Wezer Renaissance. Het feit dat het raadhuis, altijd heeft gestaan voor de volks- en marktvrijheid van Bremen én omdat het in nagenoeg originele staat bewaard is gebleven, waren genoeg reden om dit pronkstukken op de werelderfgoedlijst te plaatsen.  
bron internet



De Dom van Bremen is de kathedraal van de Duitse Bremen. Zij bevindt zich aan de Rathausplatz en is gewijd aan de apostel Petrus.
De eerste voorganger van de huidige Dom was een houten kerkgebouw dat in 789 door Willehad, de eerste bisschop van Bremen, werd ingewijd. Dit gebouw werd in 799 tijdens de Saksenoorlogen verwoest en nadien vervangen door een stenen kerk, die vanaf de 11de eeuw werd opgevolgd door de huidige Dom. Deze heeft sindsdien talloze wijzigingen ondergaan.
In 1547 werd de Dom protestant, vanaf 1561 tot 1638 was het gesloten. Vanaf 1638/39 tot aan het midden van de 19e eeuw was het de enige lutherse kerk in de stad Bremen.

De grootste reconstructie werd gemaakt vanaf 1888 tot 1901. Uit deze tijd dateren de overste deel van de noordelijke westtoren, de reconstructie van de zuidelijke en de neoromaanse toren over de kruising.
bron internet





Op de Marktplatz staat een prachtig ouderwetse draaimolen en wij staan een poosje stil en vergapen ons aan de mooie figuren die erop staan. Zoals b.v. de staarten van de paarden. Het is wel heel lang geleden dat ik zo'n prachtige draaimolen gezien heb.






Het wordt langzamerhand tijd om eens wat te gaan drinken en om even van de voeten te zijn. Was het andere jaren zoeken naar een zitplaats dit jaar was dit geen probleem.
Natuurlijk neem ik een eierpunch, dit hoort traditiegetrouw bij mijn bezoek aan de kerstmarkt in Bremen. En ook dit jaar smaakt deze weer heerlijk.


Na een poosje stappen we weer op en natuurlijk ga ik ook bij de kerststal langs. Bij deze stal zijn de wijzen uit het Oosten met hun geschenken bij het kind Jezus.


De Bremer stadsmuzikanten of ook wel de Bremer Straatmuzikanten is een sprookje van de gebroeders Grimm. Dit sprookje komt in vele verschillende varianten in zowel Europa, als Azië en Afrika voor. Van dit sprookje staat in Bremen een standbeeld. Het is een ezel, een hond, een kat en een haan die op elkaars rug staan. Er wordt gezegd dat het geluk brengt de beide voorpoten van de ezel tegelijkertijd vast te houden. Je mag echter nooit slechts 1 been vasthouden, want dan zou de ene ezel de andere ezel de hand schudden (nu manlief en ik doen het dus niet goed, wij houden maar 1 been vast dus zijn beiden een ezel) Aan de benen is goed te zien dat de benen vaak vastgehouden worden want deze glimmen heel erg.



Natuurlijk wil ik ook nog even in het warenhuis  Karstadt rondkijken. Ik heb hier al vaker tijdens de kerstmarkt leuke koopjes kunnen scoren en er komt nog bij dat merkkleding daar vaak € 10,- goedkoper is dan in Nederland. 
Ook deze keer slaag ik weer voor een broek die flink is afgeprijsd. Ik tref het dat manlief het niet erg vindt om te winkelen, hij wacht rustig in een stoel totdat ik klaar ben en geeft zo nodig advies. 
We hebben nu wel zin in koffie en gaan naar onze Konditorei Knigge waar we dit jaar ook direct een plaats kunnen vinden.
Hier is ook allerlei gebak, krentenwegge, bonbons en hele kunstwerken die uit snoepgoed bestaan.



Wanneer we buitenkomen begint het al aardig donker te worden en wordt het ook drukker op de kerstmarkt. Het lijkt erop dat de Duitsers zich niet uit het veld laten slaan door de aanslag van gisteren. De drukte is nu niet veel minder dan andere jaren. Wij vinden het altijd gezellig om niet zo vroeg naar huis te gaan want in het donker heeft de kerstmarkt toch het meeste sfeer.
We kijken nog wat rond en ik neem nog een gebakken camembert met preiselbeeren want ook dit hoort voor mij bij de kerstmarkt in Bremen. Manlief kiest voor een Bratwurst.
Het wordt tijd om terug te gaan naar de opstapplaats van de tram die ons naar de Norderländer Straße brengt waar de auto geparkeerd staat. 






Het was weer een gezellige dag in Bremen. Iedere keer neem ik me voor om in de zomer deze stad ook eens te gaan bezoeken want een bezoek aan de Dom moet zeker de moeite waard zijn las ik op internet.

4 opmerkingen:

  1. Ja.. ik heb in diverse Duitse steden kerstmarkten bezocht (Aken, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen) maar heb die steden verder nooit goed bekeken.. eigenlijk best vreemd.
    Leuk weer je verslag van het traditionele uitje naar de Bremer Kerstmarkt te lezen. Nee.. we moeten ons niet door angst laten regeren (daar zijn die lui op uit).. maar gewoon allemaal een beetje oppassen hè (hoewel je aan een aanstormende vrachtwagen waarschijnlijk maar weinig kunt doen, ook al pás je goed op..!). Eierpunch heb ik nog nooit op, maar gebakken camembert wél.. mjammm!
    Wij probeerden ook altijd zo lang mogelijk te blijven, voor die mooie verlichting, maar waren meestal met een busreis en dan moest je op een bepaalde tijd tóch weer ergens staan om opgepikt te worden. Eén keer maakte die chauffeur het wel heel bont.. die verwachtte drukte en moesten we al om 16.00u weer terug zijn.. om vervolgens erachter te komen dat er helemaal geen drukte was, konden we een extra uur gaan zitten wachten op het overstappunt.. die tijd hadden we liever nog op de kerstmarkt gelopen hoor!
    Groetjesss!
    ps. op de eerste foto sta ík.. of is dat geen steenbok? :-)))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn 1x eens met een busreis naar een kerstmarkt geweest. Wij gaan de laatste jaren later op de dag. Eind van de middag gaan de bussen weer weg en dan vinden wij het pas leuk worden. De Duitsers zelf komen dan ook na hun werk om iets te drinken en eventueel wat bij de kraampjes te eten.
      Eierpunch lijkt wat op advocaat maar is veel dunner en wordt warm gedronken met een rietje.
      Ja gebakken camembert vind ik heerlijk en het verwonder mij niet dat jij het ook heerlijk vind.
      Ja dat is een steenbok die op de foto staat.

      Verwijderen
  2. Berlijn zal wel de reden van de kalmte geweest zijn, Noortje. 't Blijft onbeschrijfelijk erg.
    Weer zo'n mooie stad die je bezoekt. Heel mooie paardenmolen, een lekker drankje, een mooie stal, een sprookje dat niet kan gaan lopen door jullie vaste hand(en)... Een (niettegenstaande alles) feestelijk uitje !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die paardenmolen was echt heel mooi en ik had deze nog nooit op de kerstmarkt gezien.
      Volgend jaar moeten we toch beiden benen van de ezel maar eens vast houden. Eigenlijk wist ik het wel.

      Verwijderen